Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος



Συγγραφέας: Aldous Huxley

Μετάφραση: Βασίλης Καζαντζής, Μανώλης Κορνήλιος
Εκδότης: Πάπυρος
Έτος έκδοσης: 1997
Σελίδες: 330

Περιγραφή:Στο πρώτο από αυτά τα βιβλία, ο σκεπτικιστής Χάξλεϋ αναπτύσσει, όπως προσφυώς ειπώθηκε μία αντι-ουτοπία, παράλληλη με εκείνη του Όργουελ στο «1984». Στον εφιαλτικό κόσμο που βλέπει να επέρχεται η μηχανή, μόνη κυρίαρχος του πλανήτη, θα υποτάξει τον δημιουργό της άνθρωπο και θα του στερήσει ό,τι με κόπο αυτός κατόρθωσε να κερδίσει ως ύπαρξη και ως πολιτισμός. «Ο πίθηκος και η αλήθεια», γραμμένο μετά τη φρικτή εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται να συμπληρώσει την απαισιόδοξη αυτή προοπτική για το ανθρώπινο γένος.
Brave new world είναι έκφραση του Σαίξπηρ, που αποδίδεται ως θαυμαστός καινούριος κόσμος αλλά, αναφέρεται και στον Νέο Κόσμο, την Αμερική, το εργαστήρι για την κοινωνία του μέλλοντος. Το περίφημο προφητικό μυθιστόρημα του Χάξλεϋ είναι η περιγραφή του εφιαλτικού κόσμου, με το απολύτως ιεραρχικό και πανίσχυρο κράτος, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Οι άνθρωποι ζουν σε μια ουτοπία, σε μια φαινομενική ευημερία, φαινομενική ασφάλεια και ανελευθερία.
Το "Ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος" παρόλο που βρίσκεται στον αντίποδα του 1984 καταφέρνει να περιγράψει με τρομακτική ακρίβεια, παρόλο που γράφτηκε το 1931, την σημερινή κατάσταση του σύγχρονου κόσμου.
http://hotfile.com/dl/115284259/035e130/8aumastos_neos_kosmos.rar.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου