Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Οι ναυαγοί του Σύμπαντος - Ιούλιος Βερν

Οι ναυαγοί του Σύμπαντος - Ιούλιος Βερν
Μετάφραση: Πωλ Μενεστρέλ
Εκδόσεις ΑΣΤΗΡ
Σελίδες: 57
Περιγραφή:Είναι το πιο συγκλονιστικό διήγημα που έγραψε ποτέ συγγραφέας, πάνω σ' ένα πρόβλημα που θετική του λύση ακόμα δεν έχει βρεθεί, και που δεν αποκλείεται να μη βρεθεί ποτέ. Σ' αυτό, τίθεται το ερώτημα: ύστερ' από μια, σχεδόν ολοκληρωτική, καταστροφή της ανθρωπότητας, θα είναι ποτέ δυνατόν οι μεταγενέστεροι να ξαναβρούν το σύνολο –ή και ίχνη ακόμα– των γνώσεων που είχαν αποκτήσει οι πρόγονοί τους; Οι «ναυαγοί του σύμπαντος», προτού πεθάνουν, θα προλάβουν –ή μάλλον θα 'χουν τη δυνατότητα– να μεταφυτεύσουν το «δένδρο της γνώσης», καθοδηγώντας τις γενιές του μέλλοντος πώς να ξαναφτάσουν, ξεφεύγοντας απ' τα σκοτάδια της ολότελης άγνοιας, στο επίπεδο του πολιτισμού ενός χαμένου σύμπαντος;
Σε μια —όχι ευλογημένη— περίοδο, που η αφάνταστη ανάπτυξη της τεχνοκρατίας απειλεί με εξόντωση την πνευματικότητα του ανθρώπου, το διήγημα του Ιουλίου Βερν αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί ανάμεσα στις γραμμές του καθένας μας βρίσκει ένα αγωνιώδες S.O.S, ένα μήνυμα για τους άμεσους κινδύνους που απειλούν, κάθε στιγμή, με αφανισμό την ανθρωπότητα. Κρύβει μια βαθύτερη φιλοσοφική έννοια, που οφείλεται σε μιαν αγχώδη ψυχική αναστάτωση και κάνει τον Ιούλιο Βερν –τον πιο αισιόδοξο συγγραφέα– να παίρνει το θάρρος ν' αντιμετωπίζει με τον καταυγασμό της αλήθειας την εφιαλτική ποινή που δεν αποκλείεται να επιβάλει η Φύση στην ανθρωπότητα για να στιγματίσει τις ακόρεστες κατακτητικές ορέξεις που οδηγούν σε αλληλοεξόντωση τους λαούς.
Ένας διακεκριμένος συγγραφέας, ο Σαρλ-Νοέλ Μαρτέν, γράφει γι' αυτό το διήγημα: «Ξέρετε το πρόβλημα του νησιού; Δηλαδή, αν βρεθείτε αναγκασμένος ν' απομονωθείτε σ ένα ερημονήσι κι έχετε το δικαίωμα να πάρετε μαζί σας μονάχα ένα βιβλίο, ποιο θα διαλέγατε;».
Και καταλήγει: «Βέβαια, προκειμένου για μονάχα ένα βιβλίο, μπορεί να μη διάλεγα ένα βιβλίο του Ιουλίου Βερν. Αν όμως επρόκειτο να πάρω ένα βιβλίο από κάθε συγγραφέα, ομολογώ πως θα διάλεγα το διήγημα L' ETERNEL ADAM, που η τελευταία φράση του είναι μια απ' τις πιο ωραίες, που έχουν ποτέ γραφτεί».
(Πωλ Μενεστρέλ)

http://hotfile.com/dl/116524112/b817901/Oi-nayagoi_tou_sympantos.rar.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου