Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ "ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ Από τα 1770 έως τα 1836"

Υπαγόρευσε: Θεόδωρος Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνης
Συγγραφή: Γεώργιος Τερτσέτης


Χρονολογία Πρώτης Έκδοσης: 1846
Αριθμός Σελίδων: 310
Απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη:
Το παιδί αυτού τού Δήμου ονoμάσθη Μπότζικας καί άφησε τ' όνoμα τής φαμίλιας τoυ, όπου είχαν, Τζεργιναίoι, ονoμάσθη τoιούτoς, διότι ήτo μικρός και μαυρoυδερός. Εις τον καιρόν τού Μπότζικα εμβήκαν oί Τούρκoι εις Μορια. Oί Χρυσoβιτσιώται, Λιμπoβιτσιώται καί oί Αρκoυρoδέματίται επήγαν και επoλέμησαν εις τού Νταρα τον Πύργo 6000 Τούρκoυς. Αυτoί εχαλάσθηκαν καί εγλύτωσε ο Μποτζικας. Αυτος είχε ένα παιδί, Ιωάννη, και ένας Αρβανίτης είπε: «Βρε, τί Μπιθεκούρας είναι αυτός». Δηλαδή πόσον ο κώλος του είναι σαν κοτρόνι, και έτσι τού έμεινε το όνομα Κολοκοτρώνης.

Το καλοκαίρι του 1836 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αφηγείται στον Γεώργιο Τερτσέτη επί δύο μήνες γεγονότα από τη ζωή και την δράση του στην επανάσταση. Τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είναι μια ανεκτίμητη πηγή της Εθνικής μας Ιστορίας, που φωτίζει γεγονότα της επαναστάσεως του 1821. Οι μάχες που έλαβε μέρος περιγράφονται με ακρίβεια, απλότητα και μετριοφροσύνη.
Ο Κολοκοτρώνης δεν γνώριζε γράμματα και έτσι υπαγορεύει τα απομνημονεύματά του στον Γεώργιο Τερτσέτη ο οποίος συνήθιζε χαρακτηριστικά να του λέει: «Λες δεν ηξεύρεις γράμματα και πολλά ηξεύρεις. Τα λόγια είναι γράμματα! Μίλειε κι εγώ γράφω!».
Οι δυο άνδρες είχαν συνδεθεί κατά τη διάρκεια της γνωστής δίκης το 1834, όταν η Βαυαρική αντιβασιλεία θέλησε για πολιτικούς λόγους να καταδικάσει σε θάνατο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και ο Τερτσέτης που ήταν ένας από τους δικαστές, αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη.
Το βιβλίο εκδόθηκε με τίτλο "ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ Από τα 1770 έως τα 1836" αλλά πλέον το αναφέρουμε ως «Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη».


Τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη είναι ένα βιβλίο με πρώτη έκδοση το 1846 “Τύποις Χ. Νικολαΐδου Φιλαδελφέως”.
Το συγκεκριμένο αντίτυπο επεξεργάστηκε από το eBooks4Greeks.gr για την διευκόλυνση του αναγνώστη.
Το αρχικό αντίτυπο διατίθεται από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

http://hotfile.com/dl/116834392/5672955/AP.KOLOKOTRONH__Downloaded_from.pdf.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου