Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Λεξικό των ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας - Κ.Α. Τρεμόπουλος, Θ.Γ. Μαυρόπουλος

Εισαγωγή στη λειτουργία του ρήματος, πλήρης κατάλογος των ρημάτων και των σημασιών τους, επιλεκτική επεξεργασία των συνηθέστερων ρημάτων, εποπτικοί ανακεφαλαιωτικοί πίνακες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1992
pdf με σελιδοδείκτες, 459 σελίδες, ~14 ΜΒ

Το λεξικό αυτό των ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αποτελείται από τέσσερις βασικές ενότητες. Η πρώτη περιέχει στοιχεία θεωρίας του ρήματος (διαθέσεις, φωνές, εγκλίσεις κτλ.). Η δεύτερη είναι εκτενής κατάλογος ρημάτων με τις σημασίες τους. Η τρίτη περιέχει επιλεγμένα -τα συνηθέστερα- ρήματα με τους χρόνους, τη σημασία, την ετυμολογία τους, ομόρριζα, συνώνυμα, αντώνυμα, σύνθετα, σύνταξη κτλ. Τέλος, η τέταρτη αποτελείται από 35 εποπτικούς ανακεφαλαιωτικούς πίνακες, όπου παρουσιάζονται ομάδες ρημάτων με κάποιες ιδιαιτερότητες.

Το «Λεξικό των ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας» που έχουμε εκπονήσει έρχεται να προστεθεί στο πλήθος ανάλογων φιλολογικών εργασιών. Η παρουσίασή του βέβαια δε θα είχε ιδιαίτερη αξία, αν δεν είχε κάποιες ειδοποιούς διαφορές, που να δικαιολογούν την έκδοσή του. Αυτόν το στόχο της ιδιαιτερότητας νομίζουμε ότι τον εξυπηρετήσαμε με τα περιεχόμενα του Λεξικού μας.
(από τον Πρόλογο)



http://www.megaupload.com/?d=TUBM3MVT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου